АГРИТРАНС КОМЕРС
~
Блог

Как да се подготвим за пролетната сеитба?

Селското стопанство е един от най-важните сектори на българската икономика. България има отлични природни условия за развитие на селското стопанство. Обработваните земеделски земи заемат 48% от общата територия на страната.

Кога започва пролетната сеитба?

Пролетната сеитба в България започва от февруари и може да продължи до май, в зависимост от температурите и валежите за периода.

Пролетната подготовка на почвата започва през месец март, а при добри условия – температура на почвата над 10 градуса - към края на месеца може да се започне и сеитбата на слънчоглед.

Как да се подготвим?

Когато температурите започват да се покачват и слънцето се задържа по-дълго в небето, се сещаме за пролетта. Ето четири стъпки, които да помогнат за проактивната подготовка за предстоящия сезон на засаждане:

  • Започнете с почвата
Първото и най-важно нещо - подгответе почвата за сезона. Почвата, която е здрава и в отлично състояние през пролетта, е по-вероятно да произведе възможно най-добрата реколта.

Докато здравето на почвата не се ограничава до съдържанието на хранителни вещества, разбирането от какво се състои почвата Ви помага да вземете информирани решения за торове и защита на културите.

Разберете структурата на почвата и имайте предвид възможните ограничения върху определени части от земята, както и всички предимства, докато подготвяте почвата за пролетна сеитба.

Ако покривните култури са били засадени през есента или е предвидена пролетна обработка на почвата, уверете се, че почвата е готова, преди да отидете на полето.



  • Помогнете на семената да увеличат своя генетичен потенциал
Когато подготовката на почвата е в ход, е подходящ момент да потвърдите план за торове, който най-добре отговаря на Вашите цели за добив.

Важно е да се гарантира, че избраните от Вас семена имат достатъчно време, за да достигнат зрялост преди предвидените дати на прибиране на реколтата и че ще има подходящите хранителни вещества и защита.

В допълнение към предоставянето на подходящо време за развитие и узряване на растенията, Вие ще искате да създадете план за защита на културите, като вземете предвид вредители, плевели и болести, които са по-вероятни в района.

Интелигентен план за защита на културите може да подобри посевите и да Ви помогне да сведете до минимум проблемите през сезона.

  • Определете оптималната стратегия за торене
Вземете решение за най-подходящата и ефективна стратегия за торене въз основа на резултатите от почвените проби и Вашите цели за добив за всяко поле.

Въоръжени с тази информация, ще бъде по-лесно да финализирате своя план за торене за сезона и ще имате по-голям шанс той да даде по-добри резултати след прибиране на реколтата.

Не забравяйте да се уверите, че Вашата реколта ще получи подходящите количества макро и микроелементи, тъй като се нуждае от тях през целия сезон.

  • Подготовка и поддръжка на оборудването
Проверете цялата техника, преди да започнете пролетната сеитба. Уверете се, че микроепруветките, разделителите и помпите на цялото оборудване за торове нямат стари остатъци. Мръсна или запушена дюза може да доведе до неравномерно или неправилно разпределение.

Проверете сеялката, за да се уверите, че всички части работят оптимално и сменете всички износени части. Уверете се, че приспособленията за сеялка, включително оборудването за торене в бразда, са чисти и работят правилно. Разберете повече защо е важно да обслужваме машините навреме.

Извършете проверка на безопасността, за да потвърдите, че всички светлини и системи за безопасност работят правилно. Не забравяйте да подмените повредените части. Резервни части и консумативи може да намерите в нашия онлайн магазин.

Завършете тези четири стъпки предварително и ашият сезон ще започне със силно ниво на увереност и потенциал за страхотна реколта.

Машини в помощ на човека за сеитба

В миналото вероятно хората са засявали ръчно. В днешно време машините са в помощ на човека. За щастие ние можем да помогнем при изобра на подходяща сеялка за Вашите нужди. Вижте и резервните части, които може да откриете при нас.


Кои са най-подходящите условия?

Подготовката на почвата е първата стъпка, за да се гарантира, че полето е готово за отглеждане на култури. Добре подготвеното поле контролира плевелите, рециклира хранителните вещества за растенията и осигурява подходяща почвена повърхност за директно засяване.

Подготовката на земята включва ран за „обработване“ или изкопаване, смесване и преобръщане на почвата, брануване, за да се разбият почвените буци на по-малка маса и изравняване на полето.

Обработката на почвата обикновено се разделя на основна и допълнителна. Ако предишната култура е зърнена, основната обработка на почвата започва с много плитка оран, в противен случай се започва с плитка оран на дълбочина 20 см.

Целта на основната обработка на почвата е да приведе почвата в състояние на качествена структура и да създаде легло в повърхностния слой до дълбочина на сеитба.

Целта е да се създадат идеални условия за поникване на малки и чувствителни растения.
Предсеитбената подготовка на почвата създава легло за оптимални условия за поникване на семената и лесно поникване на младите растения.

Следва обработка на почвата за изработване на ситна структура на почвата, при която фините почвени агрегати се оставят на повърхността, за да се избегне образуването на кора, а около семето се оставя достатъчно рохкава почва и се установява капилярно движение на водата.

Колкото по-фини са семената, толкова по-високи са изискванията към техниката за подготовка на почвата. Влиянието на машините за създаване на легло върху крайния добив е много голямо.

Най-високите добиви се постигат при условия без стрес, а качественото покълване и ранен растеж на разсада, което води до създаването на по-силна устойчивост на растенията към по-късни смущения, причинени от атмосферни условия.
Подобно на обработката на почвата, торенето също се разделя на основно и допълнително.

Непосредствено след оран в почвата се внасят NPK торове от растителен, животински или минерален произход, в зависимост от вида на производството, с по-високи количества фосфор и калий.

Количеството на тора трябва да е достатъчно, за да компенсира количеството торове, които предишната култура е извадила от почвата и да задоволи нуждите на културата, която ще се отглежда.

Целият процес на подготовка на почвата за сеитба или засаждане отнема само 3-4 седмици, в зависимост от възможностите на фермера и метеорологичните условия, а това е една от най-важните част от земеделското производство.

Кои култури е добре да засеем напролет?

Пшеницата е най-старата и най-широко произвежданата и консумирана зърнена култура на земята. Пшеницата се използва в нишесте, малц, декстроза, глутен и алкохол. Близо три четвърти от всички зърнени продукти се произвеждат от пшенично брашно.

Пшеницата процъфтява на височини от морското равнище до 3 000 метра и обикновено се нуждае от около 20-25 см валежи годишно.

Има хиляди сортове пшеница, отглеждани в два сезона: зимна пшеница и пролетна пшеница. Зимната пшеница се засажда през есента и се прибира през лятото. Нуждае се от добра коренова система и издънки преди да настъпи студено време.

Пролетната пшеница се засажда рано напролет, възможно най-скоро, и се прибира в края на лятото. Пролетната пшеница понякога се засява в покой в ​​края на ноември или началото на декември, когато земята е достатъчно студена, за да попречи на покълването до пролетта.

Други култури, подходящи за пролетно засаждане са царевица, слънчоглед и рапица.

Царевица

Ранното засаждане е добре познат компонент на успешното производство на царевица. Добрата насока в началото на сезона е да се засажда според термометъра.

Стресът в периода от засаждането до поникването на разсада обикновено е свързан с температурата на почвата, влажността на почвата, условията на аерация на почвата или взаимодействието между тях.

Оптимално покълване на семената настъпва, когато температурата на почвата достигне 10°C. По-ниските температури сами по себе си няма вероятност да наложат стрес върху разсада, но могат да забавят появата му.

Влажните условия, добавени към ниските температури след засаждането, ще благоприятстват развитието и активността на някои почвени патогени, които могат да предизвикат болестен стрес при младия разсад.

Слънчоглед

Слънчогледовите семки се засаждат най-добре в почва, която е започнала да се затопля след зимата. Те предпочитат добре дренирана, плодородна почва, за да растат най-добре.

Промяната на почвата по време на засаждането с органична материя, като торфен мъх или компост, ще се погрижи за първоначалните нужди на растението.

Рапица

Рапицата е представител на семейството на зелето и горчицата. Производителите го отглеждат заради маслото, което се извлича от семената на растението.

Хората култивират и отглеждат рапица в продължение на хиляди години, за да извличат маслата за гориво на лампи.

Първоначално рапицата е била предпочитана за промишлени приложения поради високото си ниво на токсичност в маслото, а не за консумация от човека. Рапицата е натурализирана в цяла Европа и Северна Америка.

Made on
Tilda